top of page

PALVELUT

Palveluita tuottavat kokeneet, innostuneet ja luotettavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Palveluita tuotetaan myös eläinavusteisesti.

Perhetyö

Perhetyö ja tehostettu perhetyö

Perhetyö on hyvinvoinnin tukemista sosiaaliohjauksella ja muulla tarvittavalla avulla tilanteissa, joissa asiakas ja hänen perheensä tarvitsevat tukea ja ohjausta omien voimavarojen vahvistamiseksi ja keskinäisen vuorovaikutuksen parantamiseksi. Perhetyötä annetaan erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren terveyden ja kehityksen turvaamiseksi. Sosiaalihuoltolain perusteella annettava perhetyö perustuu aina perheen vapaaehtoisuuteen. Sen aloittamisesta, jakson pituudesta, seurannasta ja arvioinnista päätetään yhdessä lapsen oman työntekijän ja perheen kanssa.

Tehostettu perhetyö on lastensuojelulakiin perustuva avohuollon tukitoimi ja sillä tarkoitetaan intensiivistä, usein perheen kriisitilanteeseen liittyvää tukea. Perheet, jotka ohjautuvat tehostetun perhetyön piiriin, ovat yleensä haastavassa tilanteessa ja tarvitsevat erityistä tukea ja ohjausta. 

Työskentelyn lähtökohtana on aina yhteistyö. Tehostetun perhetyön onnistumisen keskeinen edellytys on, että perhe tunnistaa muutostarpeet ja on motivoitunut työskentelemään ongelmiensa korjaamiseksi. Tehostetun perhetyön aloittamisesta, jakson pituudesta, seurannasta ja arvioinnista päätetään yhdessä lastensuojelun sosiaalityöntekijän ja perheen kanssa.

Ammatilinen tukihenkilö

Ammatillinen tukihenkilö-toiminta

Ammatillinen tukihenkilö on lapsen, nuoren tai aikuisen tueksi haastavaan elämäntilanteeseen tukea tarjoava luotettava aikuinen. Tukihenkilö ja tuettava tapaavat tuettavan omassa elinympäristössä yhteisen tekemisen tai harrastuksen merkeissä. Yhteydenpidon säännöllisyys ja kesto määrittyvät tuettavan tarpeiden perusteella. Tukihenkilötoimintaa tuotetaan myös eläinavusteisesti.

Jälkihuollon tukitoimet

Jälkihuollon tukitoimet 

Jälkihuolto on lastensuojelulain mukainen tukitoimi, jolla tarkoitetaan sijaishuollon tai pitkän avohuollon sijoituksen päättymisen jälkeen tarjottavaa kokonaisvaltaista tukea lapselle, nuorelle  tai nuorelle aikuiselle. Jälkihuollon tarkoituksena on tukea lapsen kotiutumista sijaishuollosta tai auttaa aikuistuvaa nuorta saavuttamaan riittävät valmiudet itsenäisen elämän aloittamiselle. Jälkihuoltoon kuuluu myös lapsen tai nuoren vanhempien tukeminen erityisesti sijaishuollon jälkeisessä kotiuttamistilanteessa. Jälkihuollon tukitoimia tuotetaan myös eläinavusteisesti.

Asumisen tuki

Asumisen tuki

Asumisen tuki on Sosiaalihuoltolain mukaisen tuetun asumisen toteuttamista. Tuetulla asumisella tarkoitetaan itsenäistä asumista, jota tuetaan sosiaaliohjauksella. Tuettua asumista järjestetään henkilölle, joka erityisestä syystä tarvitsee apua tai tukea itsenäiseen asumiseen tai itsenäiseen asumiseen siirtymisessä. Tavallisimmin tuetun asumisen asiakas on mielenterveys- tai päihdekuntoutuja tai itsenäistyvä nuori aikuinen.

Avopäihdekuntoutus

Avopäihde-
kuntoutus

Avopäihdekuntoutuksen tarkoituksena on tukea päihteiden käytöstä irti pyrkivän henkilön päihteettömyyttä ja antaa tälle tietoja ja keinoja, jotka auttavat välttämään päihteiden käyttöä ja retkahdusta. Tavoitteena on myös luoda mahdollisuuksia osallistua sosiaaliseen toimintaan ja vahvistaa päihteetöntä sosiaalista verkostoa, sekä pyrkiä löytämään päihteettömään elämään uutta sisältöä. Työskentelymuotoina avokuntoutuksessa käytetään keskustelua, erilaisia toiminnallisia harjoituksia ja tehtäviä. Kuntoutusta toteutetaan sekä yksilö- että ryhmämuotoisena. Avopäihdekuntoutusta toteutetaan myös eläinavusteisesti.

Työnohjaus

Työnohjaus

Työnohjaus on yksilön, ryhmän ja työyhteisöjen tukemista ammatillisessa kasvussa ja kehittymisessä, työhyvinvoinnissa ja ongelmien ratkaisussa. Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä.

Työnohjaajana Teemu on voimavarasuuntautunut, ratkaisukeskeinen, narratiivinen ja jonkin verran toiminnallinen. Työnohjauksen tavoitteet ja käytettävät menetelmät sovitaan yhdessä ryhmän tai yksilön kanssa. Saatellen Oy:n arvojen mukaisesti esimerkiksi toiminnallisia menetelmiä käytetään vain ryhmän yhteisestä sopimuksesta. Teemu ohjaa prosessia läpinäkyvästi ja kertoo, mitä tietyllä harjoituksella tai kinkkisellä kysymyksellä tavoitellaan.

Fasilitointi

Fasilitointi

Fasilitoinnin tarkoituksena on hyödyntää ryhmässä piilevä kollektiivinen viisaus, sekä samalla edistää ryhmän jäsenten sitoutumista yhteisten päämäärien saavuttamiseksi.

Fasilitaattori ohjaa ryhmän työskentelyä yhdessä sovittavien tavoitteiden mukaisesti erilaisissa ryhmätilaisuuksissa, kuten palavereissa ja työpajoissa niin, että kaikki ryhmän jäsenet osallistuvat aktiivisesti ja tasapuolises­ti työskentelyyn. Tämä tapahtuu huolellisen suunnittelun ja erilaisten ryhmätyöskentelymenetelmien avulla ja sen vaikutus perustuu turvallisen ja osallistavan ilmapiirin muodostamiseen ja fasilitaattorin ja ryhmän yhteiseen aivotyöhön.

Fasilitointi tukee johtajaa onnistumaan omassa johtamistyössään erityisesti muutosjohtamisessa. Fasilitointi on perinteisen ylhäältä alas tapahtuvan hierarkkisen johtamisen vastakohta ja edellyttää johdolta nykyaikaista johtamiskäsitystä ja riittävän vahvaa itsetuntoa hyväksyäkseen, ettei itsellä välttämättä ole paras tieto ja ymmärrys. Onnistunut fasilitointi mahdollistaa henkilöstön sitoutumisen muutoksiin ja pienentää vastarintaa.

Koulutukset

Koulutukset

Saatellen Oy:n kautta on saatavissa räätälöityjä koulutuksia mm. työhyvinvoinnin ja muutoksen johtamisen, mielenterveys- ja päihdetyön, osallisuuden, kokemusasiantuntijuuden ja vertaistoimijuuden teemoista. Näistä voit kysyä lisää Teemulta.

bottom of page